Tuesday 8 December 2009

Unde se vede că doamna e un porc


Un fost prim-ministru, graseiat, diplomat, civilizat şi pofticios, se întreabă dacă nu cumva voturile diasporei ar trebui să aibă o greutate relativă mai mică, fiind veneticii aceia de multişor rupţi de realităţile locale şi degrabă neplătitori de taxe pe ogorul natal.
Naturaleţea cu care doamna ridică sprâncenele a mirare, discursul sotto-voce, egal şi reţinut, disimulează frumos fondul problemei: partidul egalitarist-socialist îi vrea pe unii cetăţeni mai puţin cetăţeni decât ceilalţi. E teoria salamului cu soia din anii '90, dar pe când salamul acela cu soia se degusta pe o foaie de ziar unsuros, cu basca alături, în gară la Olteniţa, salamul cu soia de azi e vintage şi servit cu garnitură de caviar-gauche de către chelneri franţuzi (aroganţi şi uşor gay, comme il faut).

Nu e politicos să nu facem conversaţie cu doamna: îi reamintim deci că înţelesul nostru al cuvântului diaspora este, apud Wikipedia, "a permanently displaced and relocated collective".
Or, ce ar fi românii din România, o populaţie dislocată de către invaziile barbare din '44 din lumea europeană din care de abia începuse să facă parte, altceva decât "a displaced and relocated collective"? Relocaţi în spatele cortinei de fier, izolaţi de recent-achiziţionata patrie culturală, România întreagă e o diaspora care încearcă să revină timid în Sionul natal. Pentru europeanul, civilizatul Năstase, care apreciază la justa valoare locul furculiţei de peşte la o cină selectă, ar trebui să fie clar unde e centrul şi care e Dispersia.
În contrast, cei emigraţi în statele vechi ale UE sunt azi parte a centrului; căpşunari-căpşunari, dar ei se plimbă printre damele bine din Zürich, pe când noi nu.

Putem deci să fim de acord cu teoreticianul Năstase şi să batem cu furculiţa de peşte în masă: da, vrem ca voturile diasporei să conteze mai puţin, cu amendamentul că centrul trebuie definit ca totalitatea celor care activează în inima vechii Europe, iar diaspora: cei care stau la periferie, cu mâna întinsă, aşteptând să le dea voie Vanghelie să fure curent.

Atunci, mă scuzaţi, dar avansul lui Traian Băsescu este de cel puţin 50% şi mai aveţi destul de plâns pe la BEC ca să îndreptaţi asta.

E doar o teorie, făceam şi eu conversaţie cu doamna.

5 comments:

Clupea said...

Mai heringule, e eerie cu postul tau. Stiu ca Uxia (sau cum ii zici) te-a informat ca am si eu blog (in versiunea alfa). Ei bine azi ma cam hotarasem sa scriu si eu un post ... supsnans sau deja nu .. pe aceeasi tema. Freaky. Om fi frati gemeni, separati la nastere si cu varste diferite :D

Clupea said...

*suspans

Aaragn Theglin said...

Ei, les grands esprits... :-p

Unknown said...

buna idee. mai ales ca se poate aplica si la PIB-ul pe cap de locuitor pe care il are fiecare diasporat (scuzata fiindu-mi licenta) vis-a-vis de PIB (sau PPP, depinde cum doresti sa vezi lucrurile) pe care il au romulanii din Romania.
Daca-i segregare, sa fie, dar sa stim si noi.

blabla said...
This comment has been removed by the author.